"Nye" Filippinene
Skiftene er over

 

President.

Beningo Aquino ble valgt til ny president og overtok 30. juni etter Gloria Macapagal Arroyo. Hun på sin side ble innvalgt i kongressen som representant fra Pampanga. Det er første gang i historien at en utgående president søker å bli valgt til kongressen eller senatet. Der møter hun Imelda Marcos som kan  glede seg over at sønnen er senator og datteren guvernør.
Beningo Aquino  representerer Liberal party. Han vant årets valg med omtrent rekord i oppslutning, godt og vel 40 prosent.

Han er sønn til tidligere president Corazon Aquino (1986 - 1992) Hun overtok etter diktatoren Ferdinad Marcos (1965 - 1986)
Som visepresident ble noe overraskende Jejomar Binay valgt. Han var city major i Quecon city. Det er første gang i historien at en kandidat " så langt ned" i systemet velges til president eller visepresident. De fleste kommer fra Senatet.


 

Bohol

Guvernør

Tidligere kongressmann Edgar Chatto vant som ventet guvernørvalget på Bohol. Han representerer (LA-KAS), det dominerende partiet på Filippinene som er en sammenslutning mellom kristeligdemokrater og demokratiske muslimer.
For første gang i historien får Bohol en kvinne inn som viseguvernør. Concepcion Lim fra Valencia.

Cahtto overtar etter  Erico Aumentado som nå resier til kongressen som en av tre kongressmenn fra Bohol. De to andre er Rene Relampagos og Arthur Yap.

Tagbilaran

City hall
Sittende city mayor Dan Lim (nasjonalist) "sto han av" mot varaordfører Jose Veloso (LA-KAS). Lim fortsetter derfor som City mayor i Tagbilaran.
Velso er Chattos svoger, men er nå ute av politikken, tilsynelatende.
Som ny viseordfører valgte Tagbilaran Nuevas Tirol Montes. Dermed fikk de også en kvinne inn og nesten helt på toppen i City hall.

En rekke valg

Det ble også foretatt en rekke andre velg av blant annet boardmembers til guvernøren, bystyremedlemmer, ordførere i alle kommunene og kommunestyremedlemmer.
På Bohol velges det ordførere, varaordførere og kommunestyremedlemmer til 49 kommuner. Alle valg er personvalg.
Senere skal det velges ledere og representanter til 1109 barangays på Bohol.

Den nye presidenten Beningo Aquino.